Från regnvatten till ellastbilar

Från regnvatten till ellastbilar

Från regnvatten till ellastbilar - Volvo Truck Center i Jordbro satsar hållbart

Regnvattenåtervinning, solceller och växtbaserade rengöringsprodukter från Clemondo. Det är några av de hållbarhetsåtgärder som nybyggda Volvo Truck Center i Jordbro har infört. "Vi på Volvo vill leda hållbarhetsutvecklingen inom vår bransch och bidra till en bättre värld", säger servicechef Fredrik Thunström.

 

Förra sommaren öppnades portarna till det nybyggda Volvo Truck Center i Jordbro. Efter 44 år med en gammal anläggning på andra sidan vägen, var det nu dags att satsa nytt. Eftersom området där anläggningen skulle ligga är ett vattenskyddsområde, fanns det redan från start höga miljökrav, men man ville göra mer än bara följa kommunens regelverk.

"Ett av Volvos kärnvärden är hållbarhet och förutom att vi ligger i ett vattenskyddsområde, vill vi också möta Volvos mål när det kommer till bland annat minskade växthusgasutsläpp", berättar Fredrik Thunström, servicechef på Volvo Truck Center Jordbro.

Redan under byggprocessen gjordes förberedelser för att anläggningen skulle kunna drivas på ett så hållbart sätt som möjligt. Band annat installerades ett system för regnvattenåtervinning och även solceller på taket.

 

Växtbaserade rengöringsprodukter

När den nya fordonstvätten skulle installeras valde man att även utrusta den med Clemondos växtbaserade produktserie Greenium. En serie rengöringsmedel som innehåller växtbaserade råvaror till skillnad från traditionella rengöringsmedel som oftast är petroleumbaserade. Förutom att produkterna ger ett bra tvätt resultat är de också mer skonsamma för personal och miljö.

"Jag tycker framför allt att man märker stor skillnad rent doftmässigt. När man tvättar en lastbil sprider man ut vatten och rengöringsmedel med högt tryck vilket skapar en dimma. Förr luktade dimman väldigt fränt, men det gör den inte alls nu när vi använder Greenium"

 

Ger lite utsläpp

Nu har det gått nästan ett år sedan anläggningen invigdes och Fredrik märker redan att de olika hållbarhetsåtgärderna har gett resultat.

"Vi gör vattenprover två gånger om året och lämnar in fina rapporter till kommunen. Sedan vi började med Greenium har vi inte heller haft några problem med att nå riktvärdena för kemikalier. Vi har också en väldigt bra slamfålla som samlar upp tungmetallerna från tvättvattnet och ser till att de inte hamnar i dagvattnet"

 

Ökar konkurrenskraften

Anläggningens hållbarhetsåtgärder har inte bara genomförts för att gynna planeten och personalen, utan också för att öka konkurrenskraften och bli mer attraktiva för kunderna.

"När vi har haft visningar av anläggningen har folk blivit imponerade, och de är tacksamma över att vi tänker på hållbarhet i alla steg. Eftersom Volvos fordon ligger i framkant när det gäller hållbarhet är det viktigt att vi på anläggningen också gör det. Att vi löper linan ut och inte bara gör stora åtgärder som att installera regnvattensåtervinning, utan även gör små åtgärder som att till exempel sortera soporna"

 

Fokuserar även på social hållbarhet

Men det är inte bara den ekologiska hållbarheten som är viktig för Volvo Truck Center Jordbro, även den sociala hållbarheten har ett stort fokus.

"Vi rör på oss tillsammans och spelar bland annat badminton ihop två gånger i veckan. Sedan pratar vi mycket om arbetsmiljön och alla anställda erbjuds en årlig hälsoundersökning. Hållbarhet för oss är ett samspel mellan både människa och miljö"

 

Satsar på ellastbilar

I framtiden planerar anläggningen att fortsätta ha hållbarhet högt på agendan och nästa åtgärd är att installera laddare för ellastbilar.

"Användningen av ellastbilar ökar hela tiden och bara i Stockholm finns ett femtiotal fordon. Att vara en del av den omställningen är viktigt, och med gemensamma krafttag kan vi tillsammans bidra till ett mer hållbart samhälle och en bättre värld", avslutar Fredrik.

Dela

Your feelings about the post?

21 % överväger att byta jobb på grund av hälsoskäl – problematiskt för både individer och företag
Previous article

21 % överväger att byta jobb på grund av hälsoskäl – problematiskt för både individer och företag

Next article

Volvo Truck Center i Malmö fokuserar på hållbarhet

Volvo Truck Center i Malmö fokuserar på hållbarhet

Läs vår guide

10 arbetsmiljö-faror att ha koll på i bilvårdshallen 

CTA-Clemondo-Content-offer-Skydda_dina_medarbetare-231204

Läs vår guide

10 tips på hur du kommer igång med ditt hållbarhetsarbete

MOCK1-Clemondo-Content-offer-la_t_ha_llbarhet_driva_din_affa_r_-240229

Läs vår guide

8 hälsorisker som är viktiga att känna till när du utsätts för VOC

MOCK1-Clemondo-Content-offer-la_t_ha_llbarhet_driva_din_affa_r_-240229_1
Copyright © 2020 Clemondo AB.