17 år av huvudvärk – skadliga bilvårdsprodukter påverkade Johans hälsa

17 år av huvudvärk – skadliga bilvårdsprodukter påverkade Johans hälsa

I sjutton år arbetade Johan Gunnarsson från Kristianstad dagligen med bilar och bilvård. Ett slitsamt arbete som omedvetet påverkade hans hälsa. ”Jag hade huvudvärk varje dag när jag körde hem, och jag fick dagligen smörja in mina händer med stark kortisonsalva”, berättar Johan.

För Johan Gunnarsson har fordon alltid varit ett stort intresse vilket ledde till att han som tjugoåring började arbeta i bilvårdsbranschen. Första jobbet var på Kristianstads bilvårdscenter, och därefter har Johan arbetat på både Ahlberg Bil och Hedin Bil. Sedan ett år tillbaka arbetar Johan som konsult inom bilvård och håller bland annat i utbildningar för olika företag.

Bristfällig arbetsmiljö inom bilvårdsbranschen

Johan har spenderat en stor del av sitt arbetsliv i tvätthallar bland rengöringsmedel, tvättsvampar och högtryckstvättar, och han har en god insikt i branschens arbetsmiljö. En arbetsmiljö som på många ställen är väldigt bristfällig.

”På många mindre företag är arbetsmiljön inte särskilt prioriterad. Det finns helt enkelt inte tid till det. Här tar man in och fixa bilar snabbt, och då hinner man inte med att hämta skyddskläder och gummistövlar. Tiden är pressad till det yttersta och man är tvungen att snabbt fixa klart en bil innan nästa kommer”, säger Johan Gunnarsson.

Starka rengöringsmedel

Johan berättar att det under hans första år i branschen sällan pratades om att arbetsmiljön kunde vara skadlig eller att de produkter som användes kunde ge farliga biverkningar. Viktigaste var att på så kort tid som möjligt, tvätta så rent som möjligt.

”Man pratade mycket om att rengöringsmedlen var starka, men på ett bra sätt. Till exempel ’jäklar vad starkt det här medlet är, det tar verkligen bort all smuts’. Men tyvärr tänkte nog ingen på att det kunde vara farligt för oss som använde det”

Huvudvärk och förstörda händer

Ganska snabbt efter att Johan påbörjat sin karriär inom bilvårdsbranschen märkte han att kroppen inte gillade den miljö han dagligen vistades i.

”Jag fick alltid huvudvärk om jag hade varit mycket i tvätthallen och använt skarpa kemikalier och syror. Mina händer tog också mycket stryk, och under många år fick jag dagligen smörja in dem med starka kortisonsalvor”

Växtbaserade produkter gjorde skillnad

De starka salvorna och den tunga huvudvärken blev vardag för Johan, och tanken på att han en dag skulle slippa sina åkommor kändes långt borta tills han fick höra talas om Clemondo. Ett skånskt tillverkningsbolag inom rengöringsmedel och underhållsprodukter som lanserat en växtbaserad produktserie för fordonsvård, Lahega Greenium, helt fri från petroleum.

”Jag blev nyfiken på att testa produkterna och beställde hem dem. Och wow vilken skillnad det blev, speciellt deras avfettningsmedel var makalöst bra. Allteftersom jag använde serien märkte jag också att min huvudvärk började försvinna och att mina händer blev bättre och bättre”

Försöker inspirera andra

Idag, i Johans arbete som bilvårdskonsult, är Clemondos Lahega Greenium-produkter ett självklart val. När han är ute och håller i utbildningar har han alltid med produkterna som ofta väcker mycket uppmärksamhet.

”Till en början kan många vara skeptiska och undra ’funkar det verkligen?’. Men sedan när de får testa blir de ofta väldigt imponerande över både resultatet och de goda hälsofördelarna. Jag hoppas verkligen att fler bilvårdsföretag tar ansvar för sina anställdas hälsa och tar in växtbaserade produkter”, avslutar Johan.

Dela

Your feelings about the post?

21 % överväger att byta jobb på grund av hälsoskäl – problematiskt för både individer och företag
Previous article

21 % överväger att byta jobb på grund av hälsoskäl – problematiskt för både individer och företag

Next article

Morgondagens mobilitet – hur transporterar vi oss i framtiden?

Morgondagens mobilitet – hur transporterar vi oss i framtiden?

Läs vår guide

10 arbetsmiljö-faror att ha koll på i bilvårdshallen 

CTA-Clemondo-Content-offer-Skydda_dina_medarbetare-231204

Läs vår guide

10 tips på hur du kommer igång med ditt hållbarhetsarbete

MOCK1-Clemondo-Content-offer-la_t_ha_llbarhet_driva_din_affa_r_-240229
Copyright © 2020 Clemondo AB.